Railion, hoofdsponsor van dit project. Stichting Museum Materieel Railion Railion, hoofdsponsor van dit project.
 

Welkom op de website van de
Stichting Museum Materieel Railion

Vleugels en nummerplaten

In de periode dat locomotief 2225 zijn restauratie onderging, onderzocht de stichting ook de mogelijkheden om de verdwenen vleugels en nummerplaten opnieuw te laten vervaardigen. Melis Gieterijen B.V. te Tilburg bleek ons daarbij uiteindelijk van dienst te kunnen zijn. Onze loc is dus uitgerust met replica's, die overigens niet van brons zijn, maar van in de juiste kleuren geschilderd aluminium.

De replica's van de 'vleugel' en ovale nummerplaat heeft de stichting bewust in aluminium laten gieten.
Hoewel dit in feite niet historisch verantwoord is, verwachten wij als Stichting Museum Materieel Railion dat de gemaakte keuze voor een afwijkende metaalsoort de diefstalgevoeligheid van de platen minimaliseert.

Remco van Mourik mocht zich destijds de rechtmatige eigenaar van een originele vleugel noemen. Voor het maken van de benodigde mal stelde hij dit origineel belangeloos ter beschikking aan de stichting. De authentieke ovale platen zijn jammer genoeg nooit boven water gekomen. De gieter heeft daarom aan de hand van bewaard gebleven constructietekeningen de ovale nummerplaten vervaardigd. Dat dit uitstekend lukte, kunnen we tot op de dag van vandaag waarnemen.

Als sympathiek gebaar richting de websitebezoekers deed de Stichting Museum Materieel Railion (in samenwerking met de gieter) een uniek aanbod. Belangstellenden konden, in miniatuur en rondom geschuurd en gestraald, een ovale nummerplaat met het nummer 2225 bestellen. Op verzoek konden de ongeveer 20 x 12 cm metende bordjes zelfs voorzien worden van nauwkeurig geboorde bevestigingsgaten.

De inschrijving voor bestelling van dit leuke verzamelobject werd per 10-oktober-2005 gesloten.

Terug naar de inhoudsopgave