Railion, hoofdsponsor van dit project.

Stichting Museum Materieel Railion

Railion, hoofdsponsor van dit project.

 

Welkom op de website van de
Stichting Museum Materieel Railion

Ritten en activiteiten in 2013 (NS-verleden Goes - Borssele)

Het oostelijk deel van de ringlijn Goes (Gs) - Hoedekenskerke (Hkk) - Goes werd tot 31 december 1971 door de NS bereden, waarvan de laatste jaren volgens de dienstregeling hieronder. Het op de foto's hieronder afgebeelde station draagt de naam 's-Gravenpolder 's-Abtskerke (afgekort GHA) en was vanaf de opening in 1927 tot aan 1947 in dienst voor zowel personen- als goederenvervoer.

 Vanaf 1947 zouden alleen nog goederentreinen deze plaats aandoen. Van deze periode is bekend dat de familie Braamse in dit station woonachtig was, waarbij mevrouw Braamse voor NS de functie 'contractante' vervulde.  Boeren in de omgeving die hun suikerbieten, aardappels en uien naar hun klanten in Noord-Brabant, en soms ook Duitsland wilden laten transporteren, konden bij haar hun wagons bestellen. Ook kolenboeren in de omgeving reserveerden op hetzelfde adres de wagons met kolen die vervolgens bij de aankomst in het stationskantoor afgerekend dienden te worden.

Tot het einde in 1971 mocht de goederenoverslag op dit station redelijk druk genoemd worden. Het kwam zelfs meerdere malen voor, dat alle te laden en te lossen wagons niet langs de circa 200 meter lange losweg pasten. Het maken van een extra slag naar Goes was dan noodzakelijk, wilde men tenminste alle spoorklanten tevreden houden. Als tractie voor het goederenvervoer werd overigens meestal met DE2400 loc's gereden. De 2419 kreeg hiervoor zelfs enige tijd depot Goes als officiŽle 'thuishaven'.

 

De suikerfabrieken in Breda en Zevenbergen speelden een belangrijke rol in de sluiting van het oostelijk deel van de ringlijn voor het goederenverkeer. Naar verluidt zag men de suikerbieten liever per vrachtwagen aangevoerd. Gelukkig kon de SGB in 1972 met een toeristische stoomtrein de exploitatie overnemen.

(Met dank aan de SGB voor de tekst en foto's)

Terug naar Ritten en activiteiten in 2013

Terug naar de inhoudsopgave