Railion, hoofdsponsor van dit project. Stichting Museum Materieel Railion Railion, hoofdsponsor van dit project.
 

Welkom op de website van de
Stichting Museum Materieel Railion

Historie van de DE2200 (voorwoord)

In dit hoofdstuk komt de historie van de 2200 aan bod. Het ontstaan van de dieselmotor, de technische beschrijving van de machine, de inzet in Nederland en vele andere details zullen op deze pagina weergegeven worden. Naast veel informatie, zijn ook afbeeldingen in de tekst opgenomen, welke afkomstig zijn uit Heemafpost-uitgaven van de jaren 1953, 1954 en 1955.

'OPMARS DER DIESELS' was de pakkende reclameslogan van Heemaf...

Dat men trots was op de vooruitstrevende ontwikkeling die Nederland tijdens de wederopbouw na de oorlog aan de dag legde, blijkt uit de enthousiaste reclame-uitingen zoals die door het hiervoor genoemde Heemaf, maar ook door Stork en Allan gebezigd werden. Later daarover meer.

Afbeelding op de envelop waarin de Heemafpost op de deurmat viel, waarschijnlijk betreft het hier een Kersteditie.

Naast dat men in het bedrijfsblad uitgebreid stilstond bij de grote order van de Nederlandsche Spoorwegen, werden bij Heemaf ook suikerzakjes (zoals hieronder in een tweetal kleurstellingen getoond) met de afbeelding van een 2200 gebruikt.Voor dit overzicht werd ook informatie verstrekt door machinisten die op de 2200-locomotieven dienst hebben gedaan. Daarnaast kwamen een aantal, met het onderhoud belaste, technici van Nedtrain aan het woord.

Suikerzakjes 'uit de keuken van Heemaf' (Met dank aan  Harry Dietz!).

De eerste dieselmotor

Terug naar de inhoudsopgave